Talmanus

Äppelblommor.

Hej!

Jag heter Cecilia Burenby och jag är kommunstyrelsens ordförande.

Jag ser framför mig hur fantastiskt vackert det kommer att bli när 2 500 äppelträd blommar här på våren!

Äpplet har haft en symbolisk roll i många gamla myter, sagor och berättelser som en symbol för kunskap, fertilitet och rikedom.

Äpplet passar också bra som en symbol för Mjölby kommun och den framtid som vi önskar oss. Vi har en stark växtkraft – även på landsbygden. Och Mjölby kommuns landsbygd är en fantastisk plats för företag inom de gröna näringarna.

Vi har fertil och bördig mark.

Att det är nära till andra orter och våra goda kommunikationer ger förutsättningar för att kunna rekrytera kompetens och få den kunskap som man behöver. Det gör också att det går enkelt att sprida det som produceras och skapa lönsamma företag. Det bidrar till ett rikt liv för oss alla här.

Tack vare sitt centrala läge och bördiga jordbruksmark var Skänninge en knutpunkt för handeln på östgötaslätten redan långt tillbaka i medeltiden och här har odlats mat i flera tusen år.

Även nu har området mycket att locka hit matintresserade besökare med, från när och fjärran. Det är något vi utvecklar framåt med det upplevelsecentra för mat, matproduktion och hållbarhet som vi vill skapa här.

Det går inte att nog understryka hur viktigt det är för kommunens tillväxt att vi har dessa företagsamma människor med drömmar och visioner – som vågar ta chansen att bygga upp nya verksamheter.

I vår vision för 2045 målar vi upp en bild av en kommun med hållbarhet, levande landsbygd och ett företagsklimat i världsklass. Vi behöver också ha en långsiktigt hållbar livsmedelsförsörjning.

Så vi är väldigt glada för att få välkomna Envalla Gård till Mjölby kommuns fina utbud av företagare inom de gröna näringarna.

Vi ser fram emot att få njuta av era närodlade äpplen i framtiden och att vi får chansen att erbjuda ännu mer närodlat till våra skolor, daghem och boenden. Det ska bli spännande att följa er resa och jag önskar er ett riktigt stort lycka till!

Uppdraget var att skriva ett underlag för ett tal vid en invigning av en äppelodling.

Brifen var att ha med :

  • landsbygdsutveckling 
  • hur kommunen växer i alla delar 
  • hur viktigt det är med nyföretagande för en kommuns tillväxt
  • våra gröna näringar och koppling till matlandet
  • våra exceptionellt bra kommunikationer som ger bra förutsättningar för företag att få hit kompetensförsörjning och få ut sina varor
  • om Skänninge och dess historia som marknadsplats.

Den här sidan använder cookies. Genom att surfa runt godkänner du det.